tags:
2 reacties

Grimlach 19 Mis

door Arjeh Kalmann
2 maart 2019om 0:34u

De krant van Amersfoort gaat me aan het hart. Ik heb bijna mijn hele journalistieke leven voor die krant gewerkt, en ik vind het geweldig dat ie nog bestaat, al staat er dan al een tijdje AD voor AC. Veel mensen in de stad weten dat ik van de krant was, en ze spreken me er nog steeds op aan en ik praat ze nooit naar de mond als ze kritiek beginnen te spuien. Kritiek op de krant is van alle tijden, was er ook in ‘mijn tijd’.

Maar er zijn dagen dat ik het regiokatern van die krant lees en dat mijn bloeddruk vervaarlijk oploopt. Deze week is dat een paar keer gebeurd.
Afgelopen maandag schreeuwde de krant dat een studie van de Universiteit Wageningen heeft uitgewezen dat de westelijke rondweg 15 miljoen euro duurder uitpakt dan onze gemeentebestuurders de raad in alle recente debatten hadden wijsgemaakt. Prachtige scoop! Maar een dag later meldde de krant in een klein tweekolommertje op een binnenpagina dat de verslaggever zich verrekend had en dat de berekeningen van de Wageningse wetenschappers niet afweken van die van de gemeente.

Gelukkig voor het ego van de krant hadden ze die dag wel weer een andere echte, nieuwe primeur, ook weer groot gebracht op de voorpagina van het regiodeel: Bewoner doet aangifte van mishandeling.

Een bewoner van zorginstelling Lyvore – nooit van gehoord overigens – had met een medewerker lopen sjorren en trekken aan een raam dat de een (de bewoner) niet en de ander wel open wilde hebben. Daarbij kreeg hij, de bewoner, klappen op zijn arm. Aldus de zoon van de bewoner die pas dagen later van het voorval had gehoord en aangifte ging doen van mishandeling bij de politie.

Je zal, dacht ik bij lezing, medewerker van Lyvore zijn, of medebewoner, en uit zo’n alarmistisch krantenbericht de indruk krijgen dat je in een gewelddadig instituut werkt of woont. Het tehuis stelt uiteraard naar aanleiding van de klacht een onderzoek in, en de inspectie Gezondheidszorg zegt dat dat standaard is. Is het dan teveel gevraagd van een zichzelf respecterende krant om de resultaten van dat onderzoek af te wachten?

En hoe gaat het als je primeur doodbloedt omdat er niks anders te melden valt dan bijvoorbeeld: Blauwe plek op arm is weg?

Dan ga je naar de ‘politiek’, en er zijn in Amersfoort altijd wel hulpvaardige gemeenteraadsleden die in hun drang om zich te profileren de journalist een kontje willen geven. Youssef el Messaoudi van Groen Links laat op 1 maart optekenen dat hij vraagtekens plaatst bij de onafhankelijkheid van het onderzoek door Lyvore, en Denk-raadslid Thasin Bulbul gaat nog verder: hij overweegt vragen te stellen aan het college over ouderenmishandeling binnen de gemeente. Let wel: hij stelt die vragen nog niet, hij overweegt het alleen nog maar. Maar voor de krant rechtvaardigt dat de kop: Politiek zet vraagtekens bij aanpak zorginstelling.

Benieuwd hoe de krant over een paar weken, als het onderzoek aan het licht heeft gebracht dat er niets aan de hand was – hetgeen een mogelijkheid is, nietwaar? – gaat reageren. Ouderenmishandeling in Amersfoort valt reuze mee, of iets dergelijks?

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!