Grensdokter op Lesbos 6

door Adriaan van Es
30 juni 2019om 17:48u

5d0a5ac779c35.jpgStichting Bootvluchteling vroeg me of ik als vrijwilliger medisch werk zou willen doen in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.

Als arts (ex-tropenarts, ex-huisarts) en als mensenrechtenactivist voelde ik daar wel voor. Het is daar immers de ‘grens van Europa’, waar vluchtelingen vastlopen op hun vluchtpoging naar Europa, mede dankzij de Turkije-deal.

Ik noem mezelf maar ‘grensdokter’, want dat is het, lijkt me: werken op de grens, verhalen horen over traumatische en dodelijke grensovergangen, werken ‘aan de grens’ omdat niet alles kan wat je zou willen en wat eigenlijk zou moeten kunnen …

Ik ben voor twee weken naar Lesbos vertrokken, nieuwsgierig en ook wel wat gespannen. Ik hoop via de Stadsbron regelmatig verslag te doen van wat ik aan die grens zal tegenkomen.

Voor meer informatie: www.bootvluchteling.nl

Adriaan van Es

Bekijk andere artikelen van de grensdokter op Lesbos in het dossier.

Gevlucht na verzet tegen vrouwenbesnijdenis

46485695354_5dfaf61002_k.jpg

De meeste Franssprekende patiënten die ik zie komen uit Congo of Kameroen. Nu zie ik een vrouw van begin dertig uit een klein dorp in Togo, dat naast Ghana ligt, waar ik lang geleden 4,5 jaar gewerkt heb.

Ze praat met een vlakke gelaatsuitdrukking, wat monotoon, in zichzelf gekeerd.

Ze zegt dat ze pijnlijke schouders heeft en dat ze zich niet zo goed kan bewegen. Als ik vraag of er een aanleiding voor die pijn is, zegt ze dat haar schouders achter haar rug vastgebonden zijn geweest, dat ze vastgehouden is en verschillende malen verkracht is.
De reden daarvoor was dat ze zich verzet had tegen female genital mutilation, vrouwenbesnijdenis, van zichzelf en haar dochters, met verkrachting als straf. Bedreiging met herhaling, bedreiging met opsluiting in een kleine ruimte.

Ze kon ternauwernood ontsnappen naar buurland Ghana, waar ze in contact kwam met een mensensmokkelaar die haar naar Europa zou brengen. Ze kwam uiteindelijk in Istanboel terecht, waarna de oversteek naar Lesbos lukte. Onderweg werd ze ook verkracht, omdat ze te weinig geld bij zich had.

Een bizar verhaal, maar niet onmogelijk. Vrouwenbesnijdenis is een ernstig probleem wereldwijd, een ernstige vorm van verminking met enorm grote gevolgen bij seksueel contact, bevalling, urineproblemen. Het werd en wordt toegepast in de context van initiatie in een groep en heeft alles te maken met sociale acceptatie.

In Togo komt het wel voor, maar alleen bij kleine etnische groepen.

Ik heb de vrouw verwezen naar Rowing Together, een organisatie die gespecialiseerd is in onderzoek en begeleiding van slachtoffers van seksueel geweld.

    nog geen reacties

(maak u bekend met uw volledige naam)

opmerkingen

Steun de Stadsbron!

U steunt ons met een gift via IDeal al met een bedrag vanaf 2 euro per artikel.

Draag bij!